CCTV’de Bilgisayar Korsanlarından Korunma

Bir IP ağına bağlı herhangi bir cihazın, bilgisayar korsanları ve virüsler tarafından saldırılara ve izinsiz girişlere maruz kalabileceği kanıtlanmış bir gerçektir. Dünyada kullanımda olan kayıt cihazları ve ip kamerlar da doğal olarak bu cihaz listesinin bir parçasıdır. Bu sebeple cihazlar saldırıya uğramadan onları korumamız gerekir. Fakat ne yazık ki BT teknolojilerinde uzmanlaşmamış CCTV sektöründeki kurulum yapanlar bu konuda en önemli eksik.

Aşağıda bu gibi saldırılara hedef olmamak için dikkat edilmesi gereken bazı temel konular bulunmaktadır:

IP CCTV Kamera ve Kayıt Cihazınızın Yazılımını Güncel Tutun

IP güvenlik kameraları ve kayıt cihazlarının birçoğu, kullanıcı tarafından yazılım güncellemeleri yapılabilecek yapıdadır. Bir güvenlik açığı bulunursa, IP güvenlik kamerası üreticisi ürün yazılımı güncellemesi yayınlayarak bu güvenlik açığını sık sık giderir. Genellikle, kameranızın donanım yazılımını web konsolundan yönetici konsolundan güncelleyebilirsiniz.

IP güvenlik kamera üreticinizin web sitesinde sık sık güncellenen yazılımın olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu sayede kullandığınız cihaz sürümünün bir bilgisayar korsanı tarafındna yararlanılabilecek bir güvenlik açığı içermediğinden emin olabilirsiniz.

Kamera Ağınızı İnternete Açmayın

CCTV sisteminizin internet üzerinden takip edilmeyecekse ve gizlilik sizin önceliğinizse sisteminizi internete bağlamayın. Sadece lokalde çalışacak şekilde bırakmanız sizin için en güvenlisi olacaktır.

Kamera ve Kayıt Cihazlarınızın Şifrelerini Değiştirin

Birçok IP kamerada, şifre koruması varsayılan olarak açık değildir. Bununla birlikte, bazıları ilk kurulumdan sonra şifre koruması eklemeyi unutur ve böylece kameralara erişim tamamen açık bırakılmış olur.

Bu sebeple IP kamerlarınızın veya kayıt cihazlarınızın kullanıcı adı ve şifre erişim bilgilerini periyodik aralıklarla değiştirmeyi ihmal etmeyin. 

Varsayılan Yönetici Adı ve Şifresini Değiştirin

Kamera ve kayıt cihazı üreticisinin belirlediği varsayılan yönetici adı ve şifresi, genellikle web sitelerini ziyaret ederek ve cihazınızın modelini aratarak bulunabilmektedir. Bu sebeple yönetici adını değiştirmediyseniz, çoğu acemi korsan bile varsayılan şifreyi arayabilir, yayınlarınızı görüntüleyebilir veya cihazınız kontrolünü ele geçirebilir. Yönetici adı ve şifresini değiştirmeniz sizi bu gibi temel saldırılardan korumuş olacaktır. Ayrıca video izlemek için farklı güvenlik seviyelerinde kullanıcılar oluşturun. Bu size gereksiz yere yönetici erişimi ile basit video izleme işlemleri yapmamanızı sağlayacaktır. Bu sayede yönetici erişim bilgilerinizi de sadece olması gerektiği zamanlarda kullanmış olacaksınız.

Kablosuz Kamerlar için WPA2 Şifrelemeyi Ayarlayın

Eğer kablosuz kameranız veya kayıt cihazınız var ise kablosuz haberleşmesi için WPA2 kullanın. Bu sayede video verilerinizin dışarıdan erişilmesinin de önüne geçmiş olursunuz. 

Hüseyin Bozpınar
Teknik Müdür